Pasivaikščiojimai nepramintais takais

Daug kas mėgsta pasivaikščioti pažintiniais takais: paruoštais turistams, išvalytais, sutvarkytais, su įvairiais informaciniais stendais, aikštelėmis automobiliams, tuntais kitų keliautojų ir pan. Bet ar bandėte kas nors kitokius maršrutus – nepritaikytus turizmui, tokius, kuriuose jūs praktiškai niekada nesutiksite kitų žmonių?

Specialiai turizmui nepritaikytuose maršrutuose lankomos mažai kam žinomos vietos, važiuojama ar einama kitų žmonių nepramintais takais:

Nežymus takelis – įprasta laukinio maršruto atkarpa

Tokie takai anksčiau ar vėliau apdovanoja – kelionėje pailsime po ilgaamžiais ąžuolais galiūnais:

Ąžuolo paunksmė

Arba patenkame į tokias slaptas vietas, kurių, jei iš anksto nežinosi, gali ir visai nepastebėti, net praeidamas visai šalia. Štai miške (pagal instrukcijas) neriame į tankmę ir… patenkame prie šaltinio – upeliuko pradžios, pasislėpusios iš šonų nepastebimoje miško dauboje:

Sukros miško šaltinis

Tokie maršrutai labai gražūs ir įdomūs, bet kadangi maršrutas nėra pažymėtas realybėje, reikia turėti žemėlapį, kad neišklystum. Visgi, kodėl apie tai rašau atviro žemėlapio dienoraštyje, kuris nėra skirtas kelionėms?

Pirma – žemėlapio pildymas. Laukiniai maršrutai mus veda per vietas, kurios yra retai lankomos, todėl dažnai būna silpnai sužymėtos, o internete (nenuvykus į vietą) sunku rasti informacijos. Bet dabar, be abejo, įdomiausias iš tokių vietų jau galima rasti ir OpenStreetMap:

https://topo.openmap.lt/#t/16.33/54.86304/24.7826/0/0/

Antra – archeologo prof. dr. Vykinto Vaitkevičiaus projektas https://www.vykintokeliai.lt siūlo būtent tokius maršrutus. Kadangi reikia žemėlapio – prasidėjo bendradarbiavimas su OpenStreetMap: žemėlapis ne tik naudojamas maršrutų informacijai ruošti ir publikuoti, jis taip pat papildomas įvairiausia informacija apie vietas, nutolusias nuo tankiai apgyvendintų vietų – šis papildymas labai vertingas.

Trečia – pagal realiame gyvenime patikrintus poreikius, kartu kuriama maršrutų (takų) planavimo ir publikavimo aplikacija, kuria pasinaudoti galės visi norintys! Apie tai parašysiu kitame dienoraščio įraše.

Share

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *