2017 metų rezultatai ir 2018 planai

Asociacijos logotipas

Asociacija „Atvirasis žemėlapis“ įkurta 2017 metais, taigi pagrindiniai darbai buvo susiję su steigimu: teisiniai dalykai, serverių/domenų perdavimas asociacijai, valdymo struktūros derinimas, logotipo sukūrimas ir pan. Asociacijai perduotas domenas openmap.lt.

Taipogi atlikti ir praktiniai darbai:

  • Sukurtas vektorinių kaladėlių teikimo servisas. Šią paslaugą gali naudoti visi atviro žemėlapio naudotojai, kurdami savo žemėlapius ir svetaines.
  • Sukurti keli žemėlapiai, naudojantys vektorines kaladėles: bendros paskirties, ortofotografinis, mišrus, teminis dviračių žemėlapis.
  • Vektorinių kaladėlių ir žemėlapių techninė dalis perkelta į github, kur visi norintys gali stebėti pakeitimus, sužinoti, kaip padaryti vieni ar kiti dalykai, siūlyti idėjas ar savo kodo pakeitimus.

Ačiū visiems parėmusiems asociaciją 2017 metais, be jūsų nebūtų galima atlikti šių darbų!

Detalias 2017 ataskaitas rasite asociacijos puslapyje.

2018 metų planai

Šiais metais planuojame atlikti tokius darbus:

  1. openstreetmap.lt domeno perdavimas asociacijai
  2. topo.openmap.lt – topografinis žemėlapis
  3. aukščių informacija – hillshading ir kontūrai (gal net su bergštrichais). Naudotume didelio tikslumo Lietuvos aukščių informaciją. Ji daug kartų tikslesnė ir detalesnė už kitų žemėlapių naudojamus SRTM duomenis, o tai ypač svarbu daugmaž lygioje Lietuvoje (SRTM duomenys net Gedimino kalno pozicijos tikslios nepagauna, ką jau kalbėti apie smulkesnes kalveles). Pavyzdį rasite iliustracijoje žemiau.
  4. upes.openmap.lt – į upes/baidarininkus orientuotas teminis žemėlapis su taškine info iš upese.lt
  5. transportas.openmap.lt – teminis viešojo transporto žemėlapis
  6. paieškos funkcionalums – naudojant šiuolaikišką elastinę paiešką bus galima ieškoti įvairiausios informacijos: nuo adresų iki piliakalnių ar kavinių
  7. maršrutizavimas – maršrutizavimas mašinomis, dviračiais, pėsčiomis ir gal net baidarėmis
  8. hackatonas – prieš porą metų buvo planuotas, bet nesurengtas kaip suprantu todėl, kad visos tinkamos vietos mokamos. Dabar, turint finansavimą, galima surengti. Dėl temų bus tariamasi sąrašyne talk-lt, bet pradinės mintys: žemėlapio redagavimas su JOSM, vektorinių žemėlapių kūrimas su maputnik, statinių/spausdinamų žemėlapių kūrimas su QGIS, duomenų analizė.
  9. Plėsime ir taip jau stiprų bendradarbiavimą su GIS ir kartografijos profesionalais (GIS-centras)

Naujos aukščių informacijos pavyzdys

Kaip matote, planų daug, ir nebūtinai tai viskas, ką padarysime (gali būti, kad kažko ir nepavyks padaryti). Asociacijos narių daugėja, taigi ir pajėgumai didėja. Artėjame prie serverio resursų ribos, tai reikės pirkti rimtesnį planą.

Dar kartą ačiū visiems. Jei jums patinka, ką mes darome – nepamirškite paremti asociacijos 2% GPM arba prisijungti ir kurti kartu!

Share

2 thoughts on “2017 metų rezultatai ir 2018 planai

    • Šiuo metu praktiškai nelabai reikia.
      Tiesiog openmap.lt registravimo metu openstreetmap.lt buvo užimtas su OSM nesusijųsių žmonių. Dabar atsilaisvino, tai paėmėm, kad vėl kas nors nesusijęs su OSM nepanaudotų. Pradinis planas yra atiduoti openstreetmap.lt domeną OSMF’ui, bet kad jiems nesiseka jį pasiimti (pinigų neprašom)…
      Kitavertus dauguma žino „openstreetmap“, o ne „openmap“. Tai openstreetmap.lt domeno turėjimas suteikia įvairių galimybių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *